Trápí vás lupy?

Trápí vás lupy?

Trápí vás lupy?

February 11, 2023

Trápí vás lupy a svědivá vlasová pokožka? 

Víte, proč lupy vznikají a jak je řešit? 

 

Známe 3 hlavní příčiny vzniku lupů

 

# 1 mikroorganismy, které jsou za vznik lupů zodpovědné

   - naši nedílnou součástí pokožky je mikrobiom, který je tvořený z milionů mikroorganismů, pokud je tento mikrobiom narušen, může se projevit v podobě tvorby lupů. I roční období může zhoršovat stav lupů. Obzvláště v zimě, kdy se nosí pokrývky hlavy. Mikroorganismy se na vlasové pokožce v teple množí, a ještě pokud se stihnete maliknko zapotit, je pro bakterie toto prostředí ráj.

 

# 2 zrychlení buněčné obnovy

   optimální tempo buněčné obnovy u zdravé pokožky vlasů je 14 dní, u pokožky s lupy je toto tempo buněčné obnovy 2x rychlejší (7 dní). Pokožka hlavy při takovém tempu nemá čas odklízet odumřelé buňky, tím se staré a nové buňky hromadí a vytvářejí se lupy

 

# 3 predispozice a životní styl 

  lupy jsou spojeny i s osobní náchylností, s velkou pravděpodobností i zděděnou.

Dalšími faktory mohou být: nezdravý životní styl, hormonální změny, smogové prostředí a nedostatečná hygiena vlasů. Také nevhodná kosmetika na vlasy, psychická zátěž, úprava vlasů horkým vzduchem, aj.

 

Jak vidíte, příčin je mnoho.

Jak se tedy lupů zbavit? 

  • Používejte šampony cílené na problém lupů, zda jsou suché lupy, či mastné lupy
  • Po mytí vlasů si vždy vysušte vlasy fénem (nepoužívejte horký vzduch)
  • Vyzkoušejte séra která dokáží harmonizovat pokožku hlavy
  • Dbejte o čistotu svých pokrývek hlavy
  • Používejte přípravky s účinnými látkami jako je např. klimbazol, ketakonazol, pyrithion zinečnatý, pirokton olamin nebo kyselinu salicylovou

 

Lupy nejsou závažným problémem, mohou značit i nedostatek vitamínů či jiné kožní onemocnění. Někdy se však může jednat o ekzémem či lupénku, v takovém případě se určitě obraťte na dermatologa.

MTk3OWYwN