Vliv tvrdé vody na naše vlasy

Vliv tvrdé vody na naše vlasy

Vliv tvrdé vody na naše vlasy

March 23, 2024

Tvrdá voda, bohatá na minerály jako vápník a hořčík, je pro naše tělo obecně přínosná. Avšak, co se týče našich vlasů, může mít tvrdá voda neblahý vliv. Vápník obsažený ve tvrdé vodě může vytvářet usazeniny na povrchu vlasů, což může mít řadu nepříznivých následků.

Prvním a nejzřetelnějším jevem je zmatnutí a ztráta lesku vlasů. Vrstva vápníkových usazenin vytváří ochrannou bariéru na povrchu vlasů, která brání vstupu vlhkosti a nutričních látek. To vede k suchým a matným vlasům, které postrádají živost a vitalitu.

Dalším problémem je lámavost vlasů. Vápník má tendenci oslabovat strukturu vlasů a způsobovat, že jsou více náchylné k lámání. To může být obzvláště problematické pro ty, kteří mají již poškozené vlasy, protože vápník se může hromadit v poškozených částech vlasů a zhoršit situaci.

Kromě toho může tvrdá voda způsobit i další problémy, jako je ztráta objemu, tuhost vlasů nebo dokonce podráždění pokožky hlavy.

Nicméně, existuje několik způsobů, jak minimalizovat škodlivé účinky tvrdé vody na vlasy. Používání speciálních šamponů a kondicionérů navržených k odstranění vápníkových usazenin může pomoci udržet vlasy silné, lesklé a zdravé. Pravidelné používání hloubkové výživy a hydratace v podobě masek může také přispět k obnovení vlhkosti a živosti vlasů.

Dobrým pomocníkem jsou také filtry na sprchu nebo sprchovou hlavici.

YjlmOTM